تاریخ اختراع کامپیوتر
میتوان گفت که اختراع کامپیوتر یکی از بزرگترین دستاوردهای تکنولوژی بشریت است. کامپیوتر را میتوان در ردیف استفاده از آتش، کشف چرخ، و کاربرد الکتریسیته دانست. این پیشرفتها نیروهای طبیعی را مهار کرد اما کامپیوتر هوش را به کنترل در آورد.
بیش از 90 درصد همه دانشمندانی که تاکنون زیستهاند هم اکنون زنده هستند، و سرعت کارشان توسط کامپیوتر روز به روز افزایش مییابد. (نقشه برداری از ژنهای انسان احتمالاً نیم قرن زودتر از آن چه در زمان کشف ساختمان آن پیشبینی میشد انجام گرفت، آن هم فقط به خاطر کامپیوتر بود).
اما نباید بیش از حد امیدوار بود. در کمتر از 150 سال پیش از این همین انتظارها را از ماشین بخار داشتند؛ و خطکش محاسبه کمتر از یک قرن دوام یافت. پیشرفتهایی که کامپیوترها را به کناری اندازند قابل تصور نیستند؛ زیرا هنوز حاصل نشده اند.
حتی پیش از آن که اولین کامپیوتر ساخته شود، محدودیتهای تئوریکی آن را میشناختیم. میدانستیم که چه چیزی را میتواند محاسبه کند؛ و حتی هم چنان که اولین کامپیوترها را سر هم میکردند، کیفیت بالقوه قدرت آنها شناخته شده بود: آنها میتوانستند هوش مصنوعی خود را به وجود آوردند. یک نفر مسئول این دو مفهوم بود-نام او آلن تورینگ Alan Turing بود.
تورینگ شخصیت ویژهای داشت و خود را همانند یک کامپیوتر محسوب میکرد. او بر روی ماشین محاسبه کولوسوس Colossus نیز کار میکرد که رمز ماشین انیگما Enigma آلمانی را در جنگ جهانی دوم کشف کرد. تورینگ همانند ارشیمدس مجبور شد یک شغل درخشان در ریاضیات را کنار بگذارد تا بتواند کشورش را نجات دهد. ارشمیدس موفق نشد و با شمشیر یک سرباز رومی کشته شد. تورینگ موفق شد و کشور حق شناسش او با به خاطر هوموسکسوالیتی تحت تعقیب قرار داد.
تورینگ پس از مرگ نابهنگامش به کلی فراموش شد، اما اکنون به طور فزایندهای به عنوان چهرهی مهمی در تاریخ کامپیوتر شناخته میشود.
کامپیوترها پیش از دوران معاصر
اولین کامپیوتر، چرتکه بوده است. این شیوهی محاسبه حتی پیش از چرخ اختراع شده است. (تمایل ما به این که سرمان کلاه نرود، ظاهراً عمیقتر از نیاز به راحتتر سفر کردن است). مدارک باستانشناسی نشان میدهد که در حدود 4000 سال پیش از میلاد مسیح از شکلی از چرتکه در چین و خاورمیانه استفاده میشده است. به نظر میرسد که چرتکه به طور مستقل در هر یک از این دو ناحیه تکامل پیدا کرده است. بعضیها معتقدند که این موضوع اولویت ریاضیات را نشان میدهد: نیاز به محاسبه ظاهر یک کارکرد ناگزیر در شرایط انسانی است.